TotalMush Community

Ciuperci Cultivate => Piata de desfacere => Topic started by: Felix on April 04, 2006, 09:42:18 PM

Title: A vinde sau a nu vinde - En Gross
Post by: Felix on April 04, 2006, 09:42:18 PM
Ce parere aveti ?
Este oportuna contractarea productiei si vanzarea ei catre terti ?
Sau preferati sa va vindeti marfa singuri ?

Parerea mea este ca nu se merita sa dai la altii marfa ca sa isi faca ei piata  si pe care sa castigi 2 lei..ca mai mult de 60.000lei/ kg nu iti da nimeni vb de Pleurotus.
 Construind o piata solida poti obtine in schimb pana la 100.000 lei/kg de Pleurotus.(personal vand cu 80....indif de cantitate)..sau  chiar si mai mult.
Avantaje si dezavantaje sunt in ambele situatii.
Voi ce credeti ?
Title: salutare
Post by: Anonymous on April 05, 2006, 07:43:04 AM
Parti bune au amandoua optiunile dar, din cat am vandut pana acum raman pe varianta gasirii unei piete proprii: atat la supermarket cat si la piata clasica(am dat in medie 25kg/zi, neambalat)
Vanzare directa:
- pret mai ridicat;
- crearea relatiilor, odata gasite conexiunile este mult mai simplu;
Vanzarea prin terti:
- pret mai mic;
- depinzi de altcineva, am ramas odata cu 800kg(la 60000/kg);
Acuma, ar mai fii... la o productie mare cred ca ambele ar fi viabile, daca nu ai vreo flota de frigorifice.
Eu prefer sa umblu mai mult si sa gasesc singur piata.
numai bine
Title:
Post by: IONUT on April 05, 2006, 08:17:15 PM
De acord cu dan.  Continui cu strategia propriei clienteli, distribuţie directă, în caszul cantităţilor mici sute de kg pe lună, la peste 1t pe lună nu afirm nimik.
Title: Re: salutare
Post by: tomi01_2000 on April 06, 2006, 11:39:21 AM
Si eu sunt de acord cu Dan. Contactul direct cu consumatorul de ciuperci iti da posibilitati mai mari decat ce iti ofera distribuitorul.
Afli ce are nevoie clientul si chiar ce il nemultumeste.

Drept ca efortul e mai mare, dar stii ce posibilitati ai ...
Title:
Post by: Felix on April 06, 2006, 06:05:22 PM
Nu e asa mare eforul de a da cu kilul...mai ales cand stii  ca zilnic se face coada la poarta ta :))...sadic  nu ?
Title:
Post by: tomi01_2000 on April 07, 2006, 09:09:04 AM
Quote from: "_Felix"...............................................Mai exista un risc in cazul vanzarii en-gros la distribuitori...astia isi construiesc piata si apoi ..daca se apuca de facut ciuperci in nume propriu....te poti trezi ca esti scos de pe piata cu propriile produse :))...sadic  nu ?

Asta e cel mai adevarat - dealerii si distribuitorii fac studii de piata pe seama produsului tau  -  dupa care, dupa ce vad potentialul pietei (daca lucreaza in baza rapoartelor de activitate zilnica) - ! POC! - pun rapid pe picioare o ciupercarie "a la carte"si tu astepti linistit sa ti se strice ciupercile ca vine Domnu' Asteapta sa ti le ia  .... sadic  ... da!!
Title:
Post by: Felix on April 09, 2006, 11:14:49 AM
Ar putea sa mai faca asta doar ca sa vada ca, care-i concurentza in zona..dar raspunsul pietei nu este relevant in acest caz, ptr. ca nu are nimeni supraproductie si nu are ce face cu ea...fiecare isi face productia functie de spatiile detinute cat si de piata existenta...si cum piata este...ramane cel mai greu lucru..sa ai ce-i vinde ..cat are nevoie ..si la timp :)
Title:
Post by: vpopa on April 09, 2006, 03:29:13 PM
Vanzarea ciupercilor este atributul fiecarui cultivator in parte.In functie de cantitatea totala estimata sa o produca intr-un ciclu de productie,de locatia in care cultiva(distante de marile piete,etc),de baza logistica ce o detine(masini cu frig,camere de refrigerare,etc.),acesta hotaraste cum e mai bine sa vanda.Ganditi-va la o cantitate de 5000kg pe saptamana vanduta in Bucuresti,sa o dai din magazin in magazin cu suta de kg cam cat timp ti-ar lua.Acestea aduse de la Vaslui exempl.
Mai trebuie socotit si timpul pierdut la piata sau prin oras cu masina(benzina)etc.Trebuie facuta o analiza foarte aprofundata legata de pretul en gross,daca per total castigi sau pierzi.E greu si riscant sa dai sfaturi.
Title:
Post by: Felix on April 09, 2006, 03:36:39 PM
Da....aveti dreptate daca vb de cantitati mari duse la distante mari..dar mai este o solutie..daca faci nspe tone de ciuperci pe saptamana...ce te impiedica sa iti faci o filiala in Bucuresti de ex...punct de distributie propriu..ca sa nu umbli cu masina plina cu 5 tone de ciuperci hai-hui prin capitala.
La o asemenea vanzare s-ar justifica o astfel de investitie..un mic depozit propriu cu 2 angajati si o masina ptr distributie.
Daca pretul de vaznare al Pleurotus e in jur de 8 ROn/kg inclusiv tva, iar  pretul de vazare en-gros e de 6 Ron/kg....atunci cei 2 lei/kg pe care-i economisesti printr-o astfel de investitie ar reprezenta cam 10.000 Ron( 100 mil lei vechi)..PE SAPTAMANA...deci investitia se merita.
Aceasta solutie se preteaza insa numai la cantitati mari si f mari.
Title:
Post by: tomi01_2000 on April 10, 2006, 08:22:51 AM
Quote from: "vpopa"Vanzarea ciupercilor ...................................
Aici va aprob 150%. Hotararea trebuie luata in baza unei analize care sa vizeze intinderea pe care se afla consumatorii, si mai adaug ca e util un contract de distributie care sa protejeze ambele parti (ma refer atat la producator cat si la distribuitor .. caci realizez ca am gandit tendentios la adresa diestribuitorului virtual ...).
In plus un punct de lucru simplu - atrage si ceva controale suplimentare ale organului de Stat, si se impune o monitorizare suplimentara (fapt ce necesita timp suplimentar ...)
Recunosc ca prima postare e "sentimentala" si nu "rationala" ...... si e gandita pentru o minora productie de ceva sute kg pe luna.
Title:
Post by: Felix on April 10, 2006, 12:55:24 PM
Pana la urma fiecare isi alege strategia comerciala care i se pare cea mai potrivita..iar uneori..si sentimentele conteaza :)))..chiar daca e vb de bani.
Important este ca , indiferent de strategia aleasa  sa obtii o vanzare totala a produsului si satisfactii financiare cat mai bune.
Title:
Post by: Anonymous on April 10, 2006, 09:07:04 PM
E complicat. Nu cred in varianta cu formarea pietii, si apoi falimentarea ta. Pentru simplu motiv, ca nu e in stare oricine sa faca ciuperci. :lol: . Si cine e invatat sa vanda, nu va produce el, ca e complicat. Oricum castiga cel putin la fel de mult ca si tine, producatorul, si doarme linistit noaptea, fara grija, iese au ba primordia? Poate ca gaseste un alt producator, asta poate fi o varianta. Eu sunt pentru o varianta de mijloc, si en-gross, si en-detail. In primul rand depinde se cantitatea pe care o ai, apoi de cat poti da la vanzatori direct, si apoi, iti pui problema unui tertz.
Title:
Post by: IONUT on April 11, 2006, 09:46:33 PM
Eu merg pe ideea de a vinde direct , nu prin terţe persoane, asta în primul rând. În al doilea rând, numai cu condiţia depăşirii cantităţilor de producţiede pentru a alimenta la saturaţie clienţii din judeţ, eventual din judeţele apropiate, poate intra în discuţie o terţă persoană. Dar această variantă intră în discuţie în limita cuprinsă între punctul maxim de saturare a clianţilor şi punctul minim de a se merita deschiderea de puncte în alte oraşe mari.
Title:
Post by: Felix on April 17, 2006, 11:33:15 AM
Quote from: "sormar"E complicat. Nu cred in varianta cu formarea pietii, si apoi falimentarea ta. Pentru simplu motiv, ca nu e in stare oricine sa faca ciuperci. :))) ...Gandeste in felul urmator..vine o firma care are f.multi bani si spatii garla, in proprietate personala.
Tu ai o ciupercarie facuta pe credite, esti plin de datorii, iar pretul minim la care ai putea vinde ptr a ti le acoperi este de 70.000 lei/kg.
Ei vin la tine si iti fac o propunere..sa le dai engros cu acest pret, 70.000 lei/kg...tu accepti.Pe langa tine mai gaseste vreo cativa in aceeasi situatie..teoretic nu mai e nevoie sa produca, dar omul dezvolta piata si are nevoie de marfa.Tu si cei ce vand toata productia dormiti linistiti...marfa are desfacere asigurata.ratele le achiti fara probleme totul pare ok.
La un moment dat incep sa isi puna probleme..avem bani avem spatii..de ce nu am produce noi...si incep sa produca..din ce in ce mai mult..avand spatiile lor , fiind plini de bani si fara rate la banca..tu ce crezi ca pot face ? Sa zicem ca vor sa scape de concurentza la un moment dat...si incep sa vanda la 50.000 lei.kg...si sa nu mai ia de la tine sau de la altii.
Brusc iti dai seama ca nu ai piata si incepi sa o cauti...dar te lovesti de pretul de 50.000 lei/kg al acestora...tu nu iti permiti sa dai sub 70 .000..ce faci ?..Esti falimentat sau ba ?
E cam sf scenariul insa e plauzibil ...iar ptr ce  ce nu stiu..exista destule persoane care produc Pleurotus si-l vand cu preturi mult sub pretul pietii.
Title:
Post by: tomi01_2000 on April 17, 2006, 04:18:25 PM
Quote from: "_Felix"
Quote from: "sormar"E complicat. Nu cred in varianta cu formarea pietii, si apoi falimentarea ta. Pentru simplu motiv, ca nu e in stare oricine sa faca ciuperci. :lol: . Si cine e invatat sa vanda, nu va produce el, ca e complicat.  
.....................................................
E cam sf scenariul insa e plauzibil ...iar ptr ce  ce nu stiu..exista destule persoane care produc Pleurotus si-l vand cu preturi mult sub pretul pietii.
Eu sunt unul din cei ce vand sub pretul pietii - insa dau doar la prieteni si la neamuri - nicidecum liber pe piata libera pentru a crea presiuni pe pret.......  si confirm pe deplin spusa lui Felix.
.................. poti produce ciupercile cu niste costuri ff mici in anumite conditii (reorganizarea firmei poate fi o conditie care iti genereaza niste spatii mari pe care le poti folosi dupa nevoie, functie si de piata, si e doar un aspect ).
Cine e invatat sa vanda - stie ca beneficiul se poate obtine acoperind cererea existenta, iar jucatorii de pe o piata pot fi blocati prin diverse metode .... Principalul mobil e profitul - nu produsul (majoritatea dintre noi privim emotional ciuperca, insa ciuperca economic - in conditii STANDARD poate da superbeneficii)
Title:
Post by: Atila on April 17, 2006, 05:27:56 PM
Da, ai dreptate Felix. Eu as spune, in completare, ca unii incearca cu buna stiinta sa se foloseasca de lipsa ta de timp, de retea de distributie sau pur si simplu de productia ta ca sa isi faca afacerea.
Poate fi insa si situatia in care cel care are un credit contractat este nevoit sa isi faca pretul tinand cont exact de rata la banca, de dobanda, de toate celelalte elemente de cost si este nevoit sa se confrunte pe piata cu cineva care are banii si chiar si fara sa vrea neaparat sa te scoata de pe piata in situatia imaginata de tine va vinde mai ieftin pentru ca nu are costurile tale...
Dar problema cu formarea pietei si "adormirea ratiunii" celui care cultiva ciupercile este cat se poate de serioasa si este bine sa tinem cont de ea... Solutia poate fi una de compromis, in sensul de a opta pe cat posibil pentru vanzarea catre supermarketuri (si aici nu este nevoie de intermediar) si eventual o cooperare cu o firma de distributie produse alimentare.
Title:
Post by: IONUT on April 17, 2006, 09:02:07 PM
Da'...am mai citit o dată asta...parcă  :))
Title:
Post by: tomi01_2000 on April 18, 2006, 09:16:30 AM
Quote from: "atila"...................................................... Solutia poate fi una de compromis, in sensul de a opta pe cat posibil pentru vanzarea catre supermarketuri (si aici nu este nevoie de intermediar) si eventual o cooperare cu o firma de distributie produse alimentare.
..... eu vad ca o solutie de iesire din impas un magazin propriu, cu desfacere directa ...
Title:
Post by: Atila on April 18, 2006, 02:35:14 PM
da, mi se blocase calculatorul si am mai dat un send... scuze. (pe de alta parte, repetitia este mama invataturii!)
Title:
Post by: Anonymous on April 23, 2006, 10:09:21 PM
Cel mai greu din toate astea e sa ai ce vinde.
Pana vezi marfa e drum lung si anevoios.
Title:
Post by: lod on June 09, 2006, 08:48:53 PM
Quote from: "Ender"Cel mai greu din toate astea e sa ai ce vinde.
Pana vezi marfa e drum lung si anevoios.
Ai sa ajungi cindva la concluzia ca cel mai greu e sa vinzi marfa. Deja sunt multi producatori de ciuperci, mai mari sau mai mici, care incep sa se bata pe "piata", indiferent daca e vecinul de peste drum sau cel mai tare supermarchet. De pret nici nu mai spun - sunt "producatori" care vind caserola de 0,5 Kg cu 2,9 RON. Va mai arde de facut ciuperci?
Title:
Post by: Felix on June 09, 2006, 09:18:12 PM
Gresit..cel mai greu e sa vezi marfa :)))
Personal vand cu 80.000 kg..indif de cantitate...unii merg  pana la 100.000 si cunosc multi de astia..

Daca cobori prea mult pretul ..ia fa un mic calcul de rentabilitate sa vezi unde ajungi..pasi siguri spre faliment...sau spre munca voluntara...la pretul de care vorbesti.
Apropo...sunt "ciupercari" care vand un pic mai ieftin ca mine..si ghici...oare de ce oamenii cumpara ciuperci tot de la mine intr-o lume in care pretul se presupune ca este cel mai important argument ?...Pentru ca de fapt exista argumente mai importante decat pretul...iar daca stii sa le identifici si sa le exploatezi in folosul propriu..ai castig de cauza.
Title:
Post by: lod on June 09, 2006, 09:47:50 PM
Quote from: "_Felix"Gresit..cel mai greu e sa vezi marfa :)))
Personal vand cu 80.000 kg..indif de cantitate...unii merg  pana la 100.000 si cunosc multi de astia..

Daca cobori prea mult pretul ..ia fa un mic calcul de rentabilitate sa vezi unde ajungi..pasi siguri spre faliment...sau spre munca voluntara...la pretul de care vorbesti.
Apropo...sunt "ciupercari" care vand un pic mai ieftin ca mine..si ghici...oare de ce oamenii cumpara ciuperci tot de la mine intr-o lume in care pretul se presupune ca este cel mai important argument ?...Pentru ca de fapt exista argumente mai importante decat pretul...iar daca stii sa le identifici si sa le exploatezi in folosul propriu..ai castig de cauza.
Te inseli. Daca ai face 5000 Kg/saptamina - ai mai sta batos pe piata cu 80000 lei Kg ? Eu te asigur ca nu. :wink: Cum ai proceda, lasind "povestile" la o parte?
Title:
Post by: Felix on June 10, 2006, 01:13:38 PM
Ma "asiguri" gresit..daca as face 10.000 kg/saptamana si tot nu as cobora pretul ...si stii de ce ? Pentru ca piata trebuie dezvoltata in acelasi ritm cu productia altfel apar probleme..mari probleme.
Eu mi-am expus punctul de vedere si personal nu ma intereseaza cu cat vand altii si cat vand.
Fiecare om are alte probleme..ce e mai greu pentru unul poate fi mai usor pentru altul...Personal nu ma intereseaza o expansiune absurda....ar insemna ca la un moment dat sa devin sclavul ciupercilor :)) si nu imi doresc asta...iar ca sa faci supraproductie si sa vinzi in pierdere pe urma..sau cu un pret care abia iti permite recuperarea cheltuielilor de productie..nu mi se pare o strategie comerciala prea buna.
Ar mai fi strategia pretului mediu..insa daca azi vinzi scump si maine ieftin..pe urma iar scump..ce parere crezi ca vor avea clientii ??
In nici un caz una buna....
Title:
Post by: lod on June 10, 2006, 03:36:52 PM
Quote from: "_Felix"Ma "asiguri" gresit..daca as face 10.000 kg/saptamana si tot nu as cobora pretul ...si stii de ce ? Pentru ca piata trebuie dezvoltata in acelasi ritm cu productia altfel apar probleme..mari probleme.
Eu mi-am expus punctul de vedere si personal nu ma intereseaza cu cat vand altii si cat vand.
Fiecare om are alte probleme..ce e mai greu pentru unul poate fi mai usor pentru altul...Personal nu ma intereseaza o expansiune absurda....ar insemna ca la un moment dat sa devin sclavul ciupercilor :)) si nu imi doresc asta...iar ca sa faci supraproductie si sa vinzi in pierdere pe urma..sau cu un pret care abia iti permite recuperarea cheltuielilor de productie..nu mi se pare o strategie comerciala prea buna.
Ar mai fi strategia pretului mediu..insa daca azi vinzi scump si maine ieftin..pe urma iar scump..ce parere crezi ca vor avea clientii ??
In nici un caz una buna....
Teoretic ai dreptate. Incearca practic sa vinzi 100 - 200 Kg /zi macar si apoi .... Scuze, ma grabesc!
Title:
Post by: Felix on June 10, 2006, 05:54:35 PM
Da..sa fii disperat sa vinzi cantiatea asta si sa nu ai cui..adika sa fii nevoit sa "descoperi" piata intr-adevar este o problema.
Eu vorbeam despre dezvoltarea productiei in paralel cu piata.
In orasele mari piata nu este o problema..mai greu e la tara..
Sa nu zici ca e greu sa vinzi marfa intr-un oras cu cateva sute de mii de locuitori  ...nu mai vorbesc de Bucuresti..unde se vand tone de ciuperci pe zi..nu pe saptamana...
Piata este langa noi ...nu aiurea...Ce-i drept ..pentru unii e aproape imposibil sa isi vanda marfa.Ce i-as sfatui eu pe acestia...angajati-va agenti comerciali competenti si nu va zgarciti.
Un bun vanzator te poate ajuta enorm...marfa nu se vinde singura ...omul o vinde.

Ps. Apropo..singura mea problema cu vanzarea ..e in ultima zi a saptamanii..atunci, indif de cantitate..stau linistit acasa ca stau bine :))))
Title:
Post by: vpopa on June 10, 2006, 08:26:43 PM
Daca ai o anumita suprafata destinata fructificarii (mai mare de 250mp),pretul de vanzare necesar atingerii pragului de rentabilitate,cu un profit de 100%(la un milion investit sa realizezi venituri de doua milioane),este de 50000lei/kg.Toata manopera si materialele(caserola,folia,etc),il costa pe producator intre 4000 si 5000lei.De obicei nu se vinde la pretul acesta(29000lei/caserola),dar in conditiile in care nu te costa nimic caldura,si sunt sigur ca exista si un varf de productie,nu ai incotro.Este un caz exceptional,impus de anumite conditii.Intamplator stiu despre cine e vorba.Respectiva firma este la inceput,a avut cateva ,,balbe"datorita unor sfaturi nu tocmai bune,iar acum cand si-a dat drumul la productie a fost luat prin surprindere ne-avand destula  piata formata.Cu siguranta va intra cat de curand in rand cu lumea.In final vreau sa atentionez ca trebuie lucrat cat mai corect,sa nu existe rebuturi,pentru ca nu se stie ce ne rezerva viitorul.Cand ai o productie de aproape 100t/an,nu mai stai pe ganduri daca te satisface profitul amintit mai sus.Un calcul corect e bine de facut la pretul de 60000lei/kg vrac. Va doresc numai bine si multe ciuperci.
Title:
Post by: Felix on June 10, 2006, 09:39:08 PM
Fiecare cu strategiile lui comerciale.Gandindu-ne totusi la pretul miceliului, pret care poate merge de la 70.000 pana la 100.000 lei/kg, nu cred ca agreeaza multi sa isi vanda ciupercile sub acest pret.
Un pret la Pleurotus este acceptat fara probleme de piata pana in jurul valorii de 100.000 lei/kg.
In situatia in care un producator de ciuperci prefera sa produca 2 tone ca sa castige cat o face altul la 1 tona...e problema lui.
Title:
Post by: vpopa on June 11, 2006, 08:32:54 AM
Preturile amintite mai sus sunt fara TVA si intotdeauna vor fi dictate de piata,indiferent cu ce pret cumparam miceliu sau ce costuri de productie avem.Unii cad in capcana,crezand ca miceliul de 110000 lei/kg(55000 litru)este mai bun decat cel de 72000lei(inclusiv TVA),numai pentru simplu fapt ca i se spune ca e din Ungaria sau Italia.Altii se bucura ca nu mai platesc TVA si cumpara miceliu la 50-60000lei /Kg de la unii care il produc in bucatarie sau in baie.
Title:
Post by: Felix on June 11, 2006, 09:30:05 AM
Asta e altceva..ati uitat sa specificati ca de fapt preturile sunt fara TVA.
6 RON fara tva = 7.1 RON cu tva, pret care este ok pentru vanzarea en-gross, la vrac.
 Pretul care il dicteaza piata este pretul care il suporta piata, si dupa cum stiti foarte bine, sint destui producatori mici sau medii care dau Pleurotus cu preturi de pana la 10 RON.
Cei mai mari sau mai seriosi, care au marfa cam in permanenta, merg intre 7 si 8 RON, preturi cu tva.
Eu am ales sa merg pe stabilitate si vand cu 8 RON/kg, indiferent de moment...fie ca unii cresc sau altii scad preturile.
Vorbind de miceliu aveti dreptate, fiecare alege ce vrea sau ce crede ca stie cel mai bine.In general, din pacate , oamenii aleg tzeapa pentru ca este  mai frumos ambalata..sau prezentata.
Title:
Post by: lod on June 11, 2006, 12:46:58 PM
Alooo! 29000 lei caserola tot fara TVA este. Total=69020 lei Kg la caserole. Comentati pretul. Eu vind la momentul acesta cu 34000 lei caserola- fara TVA.
Felix - sa stii ca si in orasele mari au aparut probleme cu vinzarea in ultimul timp. Ma refer la zona noastra, nu la Bucuresti. Sunt destui producatori mici care nu-si permit luxul sa ajunga la citiva Km de casa. De ce? banuiti - lipsa productiei suficiente si a frigului pt. o calatorie la distanta. Si atunci ce fac micii producatori? - se "calca pe bataturi" pe o piata in care nu au loc cu totii. Si in acest fel apar preturi gen 29000 fara TVA. Nenea cu 29000 lei este un producator mare care isi permite sa vinda marfa cu orce pret pt a scapa de ea( are virsta ta si a inceput in beciul casei). Asta este strategia lui - cred eu - poate ma insel!
Referitor la agentul de vinzare - da - este f. bun daca ai marfa si frig.
Referitor la "sclavul ciupercilor" - daca vrei sa traiesti de pe urma lor - cred ca trebuie sa te "inrobesti" un pic - nu mult - dar suficient cit sa nu mai poti face si altceva. Asta in ideea ca vrei sa devii un adevarat producator de ciuperci, altfel ramai in "zona pasiunii".
Hai la mai multe ciperci va doresc!
Title:
Post by: Felix on June 11, 2006, 01:12:24 PM
Pai de ce nu ai specificat ca e pretul fara tva ? :))))
In acest caz, pretul fiind fara tva..se schimba situatia...34.000 +tva = 40.460 ptr 500 g, deci ajungi la 8 Ron/kg..ceea ce este ok.
Da, multi nu isi permit sa plece la cativa km de casa..asa e...ptr ca nu au bani sa investeasca in multe.
Cand ziceam ca e mai simplu sa vinzi decat sa produci exact la acest lucru ma refeream.Ca sa poti produce mult si bine trebuie sa dispui de spatii si echipamente.Daca nu ai nimic..nu iti fa iluzii ca faci bani cultivand ciuperci in beci.
Intr-adevar uneori piata e prea mica, insa acest lucru se datoreaza si faptului ca tot romanul se apuca de cultivat ciuperci ..poate s-o imbogati.FALS.
Ciuperca nu este, cel putin la romani si cel putin momentan, un produs ce se consuma frecvent si in cantitati mari.Nu poti cultiva ciuperci cum cultivi rosii sau altceva..pentru ca nu se vand la fel de usor si de bine.
Title:
Post by: IONUT on June 11, 2006, 08:50:36 PM
Felix tare bine ar fi sa pui această postare şi pe secţiunea deschisa. să se trezească lumea.
Title:
Post by: Atila on June 11, 2006, 09:56:55 PM
Aveti cumva vreo sursa buna si ieftina de caserole si ladite?

Apropo de subiectul abordat cu pretul de vanzare al buretilor. O idee pe care o consider excelenta si pe care mi-a dat-o un tip bine intentionat: sa imi fac o retea de distributie in institutii, respectiv un om de legatura, care sa faca serviciile de agent de vanzare, evident contra unui comision. In acest moment, la el in firma vine cineva cu bureti si le vinde la 100.000 lei (probabil de la el pleaca pe la 80.000, restul este adaosul intermediarului).
Cat despre preturi si piata, cred ca piata trebuie educata. Si daca o educi cu preturi mici este foarte greu sa te impui cu un pret mai mare cu 20.000 lei. Aici pot incurca socotelile celor "mari" cei cu productii "artizanale". Dar, atata vreme cat in supermarketuri se vand buretii Pleurotus cu 130.000 lei, nu vad nici o probleme sa reusesti sa impui la vanzarea libera un pret de 100.000 sau, si mai bine, unul de 80.000 lei. Din pacate, piata libera absoarbe destul de greu o productie serioasa cantitativ.
Pana la urma o retea proprie, cu un om platit de tine (bine!!!) poate fi cea mai buna solutie. Voi ce spuneti?
Title:
Post by: Felix on June 11, 2006, 10:20:01 PM
Am notat propunerea...si am mutat subiectul in zona libera :)
Title:
Post by: lod on June 18, 2006, 01:32:35 PM
Quote from: "atila"Aveti cumva vreo sursa buna si ieftina de caserole si ladite?

Apropo de subiectul abordat cu pretul de vanzare al buretilor. O idee pe care o consider excelenta si pe care mi-a dat-o un tip bine intentionat: sa imi fac o retea de distributie in institutii, respectiv un om de legatura, care sa faca serviciile de agent de vanzare, evident contra unui comision. In acest moment, la el in firma vine cineva cu bureti si le vinde la 100.000 lei (probabil de la el pleaca pe la 80.000, restul este adaosul intermediarului).
Cat despre preturi si piata, cred ca piata trebuie educata. Si daca o educi cu preturi mici este foarte greu sa te impui cu un pret mai mare cu 20.000 lei. Aici pot incurca socotelile celor "mari" cei cu productii "artizanale". Dar, atata vreme cat in supermarketuri se vand buretii Pleurotus cu 130.000 lei, nu vad nici o probleme sa reusesti sa impui la vanzarea libera un pret de 100.000 sau, si mai bine, unul de 80.000 lei. Din pacate, piata libera absoarbe destul de greu o productie serioasa cantitativ.
Pana la urma o retea proprie, cu un om platit de tine (bine!!!) poate fi cea mai buna solutie. Voi ce spuneti?
Referitor la caserole-cauta in zona ta - tb. sa existe un producator cu preturi rezon. Depinde f. mult de cantitatea pe care o soliciti.
Piata in Ro va fi educata de UE. Sa ma explic - comerciantul nostru are regula lui "de aur" - cumpara cu pretul cel mai bun pt el. Exemplu: client vechi de 8 ani ma suna - vina miercuri cu 50 Kg - OK - miercuri el avea deja Pleurotus la vinzare cu pret mai mic decit al meu  :evil: - ma scuzi dar pretul era prea bun ca sa pot refuza oferta :D , nu te supara, le iau si pe ale tale daca mai lasi la pret.  :wink:  Si nu va mai spun ca am si contract cu el - deci cred ca va dati seama unde bat.
Reteaua proprie e f. buna daca ai o cantitate suficient de mare pt. a fi rentabil si sa o ai constant tot anul. La noi inca se lucreaza "in valuri"
O sa revin la subiect.
Title:
Post by: Felix on June 18, 2006, 10:16:48 PM
Asta intr-adevar este o mare problema.Tocmai de aceea trebuie schimbat conceptul de concurenta, si adus de la o concurenta a preturilor la o concurenta a calitatii si a servirii.
De curiozitate..ce ai facut in situatia respectiva ? Ai scazut pretul ?
Eu nu l-as fi scazut, ca regula cand patesc ca tine plec si caut alti clienti, iar celui ce m-a refuzat ii transmit sa ma caute cand are nevoie de marfa.
A ne "bate" in preturi nu duce la nimic bun...toti avem cam aceleasi cheltuieli si putem scadea pana la aceleasi limite, rezultatul fiind o "anulare" a rentabilitatii afacerii, sau obtinerea unui profit nejustificativ pentru eforturile de a creste si de a aduce ciuperca in farfuria consumatorului.
Optim este ca cei ce sunt concurenti sa se cunoasca, sa fie informati asupra pretului pietii si sa nu " se sape" unii  pe altii pentru ca de fapt se sapa singuri.DIn pacate este greu de bagat asemenea mentalitate in capul romanului...atata timp cat exista cea cu "eu dau mai ieftin si castig"...castigi pe draq...daca tu dai cu 70 ..eu ma supar si dau cu 60...apoi te superi tu si dai cu 50...unde se ajunge ? Treaba asta poate afecta in mod negativ tot lantul, incepand de la producatorul de miceliu pana la comerciantul de ciuperci.Ganditi-va bine inainte de a arunca cu preturi si la efectele din piata.E simplu sa mentii pretul, e si mai simplu sa-l scazi..dar e extrem de greu sa determini piata sa accepte maririle de pret..mai ales in conditiile in care ai o productie semnificativa si constanta.
Title:
Post by: tomi01_2000 on June 19, 2006, 09:21:30 AM
Quote from: "_Felix"Asta intr-adevar este o mare problema.Tocmai de aceea trebuie schimbat conceptul de concurenta, si adus de la o concurenta a preturilor la o concurenta a calitatii si a servirii.
............................................................................
Optim este ca cei ce sunt concurenti sa se cunoasca, sa fie informati asupra pretului pietii si sa nu " se sape" unii  pe altii pentru ca de fapt se sapa singuri .................................................................................. Treaba asta poate afecta in mod negativ tot lantul, incepand de la producatorul de miceliu pana la comerciantul de ciuperci.Ganditi-va bine inainte de a arunca cu preturi si la efectele din piata.E simplu sa mentii pretul, e si mai simplu sa-l scazi..dar e extrem de greu sa determini piata sa accepte maririle de pret..mai ales in conditiile in care ai o productie semnificativa si constanta.
cred ca e cazul sa stabilim niste reguli de piata pe care sa le  respectam toti ... Iar de vor fi ciupercari ce nu vor respecta ce se stabileste sa fie bine majoritatii - sa mergem sa dam bonusuri in zona lor (magazin cu desfacere en - detail - astfel la 2 kg ciuperci cumparate - bonus 1 kg sau chiar 2 pe o perioada determinata) ...
In plus bonusul pe care un ciupercar vrea sa il acorde sa fie anuntat inainte cu minim 21 de zile, iar pretul de vanzare sa il anunte comunitatii ...
Cam asta ar fi o solutie organizatorica pentru siguranta pietii ... Altfel ce se intampla azi (peste 80% din ciupercile vandute sunt aduse din Polonia), se va intampla si in viitor ...
Title:
Post by: lod on June 19, 2006, 04:08:43 PM
Quote from: "_Felix"Asta intr-adevar este o mare problema.Tocmai de aceea trebuie schimbat conceptul de concurenta, si adus de la o concurenta a preturilor la o concurenta a calitatii si a servirii.
De curiozitate..ce ai facut in situatia respectiva ? Ai scazut pretul ?
.........................................................................................................
E simplu sa mentii pretul, e si mai simplu sa-l scazi..dar e extrem de greu sa determini piata sa accepte maririle de pret..mai ales in conditiile in care ai o productie semnificativa si constanta.
Nu am scazut nimic. L-am avertizat ca avem un contract in care este stipulata o anumita reciprocitate care daca este incalcata :oops: .........si a fost nevoit sa le ia. Prieten - prieten dar......
Conceptul este greu de schimbat atita timp cit suntem inca la faza de "amatorism" in comercializarea ciupercilor. Marii producatori au compartiment specializat pt. comercializare(nu stiu nici unul in RO). Micii producatori - majoritatea sezonieri - nici vorba de stiinta comercializarii.
De aici se naste o intrebare - ba chiar o problema de dezbatut!  Va rog.... mingea e la voi.
Title:
Post by: Felix on June 19, 2006, 04:32:29 PM
Buna alegere. Felicitari!
Sunt in comert din 1994 si am ajuns la concluzia ca  scaderea pretului este cea mai proasta strategie de vanzare in cazul produselor perisabile.
In al doilea rand cred ca sunteti de acord cu mine ca ideea de concurenta trebuie revizuita.
Producatorii de ciuperci in genere produc in valuri, strategie pe care personal n-o agreez deloc, sunt adeptul unei productii continue.
Producand in valuri, acel "producator" are o problema majora, anume vanzarea unei cantitati mari de ciuperci intr-un timp cat mai scurt si la o piata pe care inca nu o cunoaste.Acest lucru inseamna probleme..atat pentru el cat si pentru ceilalti concurenti din piata...pentru ca este obligat sa strice pretul pietii pentru a-si putea vinde marfa.
Aici mai este si factorul zis de LOD..comerciantii in general cumpara de unde-i mai ieftin cu 1 leu vechi chiar...decat sa isi respecte un furnizor serios cu care eventual au si un contract.Asta chiar e o mare porcarie.
Cum poti trece peste o astfel de situatie ?
Ignorand-o. Nu trebuie scazut pretul si nici nu este cazul sa te impacientezi...acel producator isi va vinde sau nu marfa si va disparea de pe piata ptr ceva timp.Temporar ..sau definitiv.
O alta abordare ar fi contactarea celui "vinovat" si purtarea unor discutii informative..poate omul nu stie cum merge piata..dar..slabe sanse sa fii ascultat...fiecare se crede zmeu :)..
Voi ce credeti ?
Title:
Post by: Atila on June 19, 2006, 08:37:19 PM
Cu scuzele de rigoare, o sa indraznesc sa contrazic putin o opinie. Consider ca fiecare isi estimeaza pretul de vanzare, respectiv profitul pe care il doreste de la afacere dupa criterii mai mult sau mai putin personale, respectiv obiective. Adica: daca eu am costurile de producere a ciupercilor mai mari decat ale altcuiva (cheltuieli cu amortizarea mai mari, constructie mai putin performanta, cu costuri energetice mai mari, surse de materii prime mai scumpe) mi se pare de bun simt ca pretul cu care vreau sa le vand sa fie ceva mai mare ("ceva"-ul osciland spre cateva zeci de mii de lei in plus). Nu inseamna neaparat ca sunt inconstient sau sinucigas. Dupa cum si reciproca este la fel de valabila: costuri mici, calcule de eficienta facute la un minim al castigului multumitor (si aici te poti multumi la fel si cu un castig din care sa iti cumperi o Dacie si cu unul din care sa iti cumperi un BMW - sau un Ford, cum a facut Tommi! - depinde ce iti propui la inceput de drum, de felul in care vrei sa iti construiesti pozitia)
Piata te poate sustine sau te poate elimina la fel de usor. Am intalnit oameni care spun din start: "prefer Champignoanele. De ce faci Pleurotus?" Pe un astfel de om va fi foarte dificil sa il convingi ca Pleurotusul tau, mai scump - fiindca tii pretul sus - decat Champignonul altuia, este mai bun... Este nevoie de un soc (fie si termic!) ca sa il aduci, poate, pe brazda. Si atunci decizi ce doresti: un pret tinut sus sau o campanie prin care sa castigi piata. Poti sa-i intorci spatele, dar daca face la fel si altul, si altul? In timpul asta, ciupercile tale "se duc"...
Pana la urma, o strategie de marketing inseamna sa tii cont in primul rand de asteptarile pietei. Bineinteles, pornind de la costurile proprii! Iar daca ai costuri mari, trebuie sa renunti.

LOD a avut norocul, pana la urma, sa dea de un patron care a fost parolist! Dar daca trebuia sa te plimbi cu acele 50 de kg prin Iasi sa cauti sa le dai? Dar daca treaba asta ti se intampla cu cateva sute de kg, ce faci? Te poti trezi ca stai cu pretul sus si cu marfa... jos!
Title:
Post by: Felix on June 19, 2006, 09:00:47 PM
Nu te supara..ai vandut vreodata produse perisabile sa vezi cum e ??
Cheltuielile de productie nu variaza prea mult de la un producator la altul..mai ales daca sunt din aceeasi zona si se aprovizioneaza din aceleasi surse, la aceleasi preturi.Cand zic ca am experienta in vanzare sa stii ca am..ca record am vandut 16 tone de banane si 12 de protocale in 48 de ore..doar in Iasi(aprilie 1997)..asa ca stiu ce spun.
Dupa o coborare de pret urmata de o revenire piata are o stagnare..pe care la produsele perisabile nu ti-o poti permite.
La masini, la haine la orice nu se strica in cateva zile..poti face multe jocuri cu pretul.La produse perisabile optim este sa ai stabilitate si o productie continua.
Ai sa te convingi de asta cand o sa ai ciuperci..
Title:
Post by: Atila on June 19, 2006, 09:23:12 PM
nu am vandut, recunosc! Dar tocmai aici sta paradoxul: tu iti faci strategia asta, de a avea un pret constant, ok! Dar marfa este perisabila! Si trece timpul si ea arata tot mai "trist"! Nici macar momentul in care vezi ca marfa se duce pe apa sambetei nu te face sa renunti la pretul (mai) mare? Ceva trebuie sa faci ca sa o vinzi, altfel o arunci!

PS Mai bine simulam situatii critice decat sa le traim...
Title:
Post by: Felix on June 19, 2006, 09:34:40 PM
Daca gandesti asa..trebuie sa scazi pretul altfel pierzi tot.
Gandeste-te insa la alt aspect..dezvoltarea productiei in masura in care iti dezvolti piata..nu ai piata de 500 de kg/luna si tu produci busc 100 de tone/luna fara a face un studiu de piata si fara a iti  evalua corect posibilitatile de desfacere.Daca produci mult nu trebuie sa te limitezi la a vinde doar pe strada ta...trebuie sa migrezi si in alte zone..alte orase..etc.
Apropo..s-au inventat camerele frigorifice...:))...existenta uneia iti da un timp de respiro in cazul unei supraproductii sau a unor probleme de vanzare temporare.Nu pretul redus este intotdeauna o solutie...aceasta ar fi o "ultima solutie".
Referitor la LOD si patronul "parolist"..nu prea mi s-a parut parolist..ci mai degraba constrans de imprejurari...una ca era constrans de contract si alta e ca omul s-o fi gandit ca poate mai are nevoie..si LOD ar zice..."azi nu mai am si ptr tine"
Title:
Post by: IONUT on June 19, 2006, 09:59:45 PM
Normal că la oproducţie mare trebuie un areal mare de desfacere sau un client care înghite mult (de ex o fabrică care consrvă, prepară, etc)

Se inversează poilii dap'i piaţa de desfacere ,  :oops:
Title:
Post by: Anonymous on June 24, 2006, 03:16:31 PM
Personal as fi multumita si cu o productie de 1 tona pe luna, productie pe care cred ca as reusi sa o dau  in zona mea si care mi-ar asigura venituri rezonabile pentru familie.
Title:
Post by: vpopa on October 10, 2006, 05:42:01 PM
Noi nu cultivam ciuperci,dar producem si vindem miceliu pentru Pleurotus,Cantitati de 6000 kg/ luna si suntem nevoiti sa ne marim capacitatea.
Cam toti beneficiarii nostri,mari, au pretul de plecare de 7 ron/kg vrac.
Title: Re: A vinde sau a nu vinde - En Gross
Post by: Felix on November 27, 2008, 11:37:41 AM
Pret actual la Champignon...in Iasi....in POST....5-5.5 Ron/kg.
Pretul este valabil la vanzarea en-detail si poate fi verificat in toate pietele din IASI.
Nu este vorba de ciuperci culese prin padure sau furate, este vorba de ciuperci de la producator.(nu dau nume sa nu supar lumea)
In aceste conditii..ce profit scoate oare acesta ? Sau mai este rentabil sa cultivi Agaricus ptr...ce ?  :roll: